Yogamat materiaal informatie en tips

Yogamatten zijn in vele materialen verkrijgbaar, de keuze is meest afhankelijk van waar, hoe vaak je ‘m gebruikt, duurzaamheid en je persoonlijke gevoel erbij.

Hieronder een overzicht van de meest voorkomende materiaal soorten, de eigenschappen en gebruiksmogelijkheden ervan. Dit is bedoeld om een eerste uitleg/indruk te krijgen over de materiaalsoorten. Doordat het productieproces per fabrikant vaak anders is zullen bv matten van het merk A soms wat andere eigenschappen dan het merk B. Kijk daarom voordat u een definitieve keuze maak bij de eigenschappen van de gekozen mat.

PVC (sticky yogamat)

Een mat van PVC  is de meest voorkomende mat, heeft een goede grip (vandaar ook wel de naam sticky wat kleverig betekent) welke met het gebruik ervan alleen maar beter lijkt te worden. Standaard verkrijgbaar in diktes t/m 6 mm.

PVC is minder geschikt voor intensieve vormen van yoga of als je snel transpireert, de mat kan dan glad worden omdat het door de dikke celstructuur het vocht bijna niet opneemt.

PVC  is een chemische samenstelling dus niet geheel milieuvriendelijk maar daarentegen wel één van de meest slijtvaste materialen dus zal ook niet zo snel vervangen worden.

De matten zijn over het algemeen vrij licht en in de wasmachine te wassen.

Yogamatten pvc

TPE (Thermo Plastic Elastomer)

TPE  is een combinatie van kunststof en rubber en zijn zacht en elastisch. Doordat ze beter vocht absorberen geven ze een betere grip ook tijdens intensieve oefeningen of als je meer transpireert.

Een TPE mat is een duurzame mat, 100% afbreekbaar, zonder giftige stoffen

Door de open celstructuur zijn deze matten wat stroef en zullen bij intensieve yoga beoefening wat minder lang meegaan.

Yogamatten tpe

NBR (Synthetisch rubber, ook wel foam genoemd )

NBR  is een synthetische rubbersoort en gaat langer mee dan natuurrubber maar is dus niet zo duurzaam en niet biologisch afbreekbaar. Als yogamat is het veerkrachtig en goed isolerend.

Over het algemeen zijn het wat goedkopere matten.

Yogamatten NBR

Rubber (Natuurrubber)

Rubberen yogamatten hebben een zeer goede grip mede doordat ze ook vocht blijven absorberen ook bij intensieve (als je wat meer transpireert) oefeningen.  Ze zijn zacht, veerkrachtig en bijna onverslijtbaar bij normaal gebruik maar zijn dat wel bij intensief gebruik. Een nadeel zou kunnen zijn de rubbergeur maar deze verdwijnt nagenoeg geheel na veelvuldig gebruik. Rubbermatten zijn over het algemeen wat zwaarder.

Een rubbermat komt ook vaak voor in combinatie met jute of katoen.

Rubber is een natuurproduct dus 100% duurzaam en afbreekbaar. Zorg wel bij een rubbermat dat deze niet te veel in de zon gebruikt wordt i.v.m. het uitdrogen ervan.

Yogamatten rubber

Kurk

Kurk is geen materiaalsoort waar je zo snel aan denkt bij yoga matten. Maar is een materiaal die behalve natuurvriendelijk, duurzaam ook nog eens ecologisch verantwoord is. Als yoga mat is deze zeer goed absorberend en de grip wordt juist door transpiratie beter tijdens het gebruik.

Kurk slijt wel eerder en de matten zijn over het algemeen wat dunner 1,5  – 3 mm.

Yogamatten van kurk worden ook weleens gecombineerd met een natuurrubber onderlaag en deze hebben dan het voordeel van de stroefheid van het kurk en wat veerkrachtiger door het rubber.

Yogamatten kurk

Katoen (een katoenen mat wordt vaak yoga rug genoemd)

Voordat PVC, TPE, Rubber enz. verkrijgbaar waren als yoga mat waren er hoofzakelijk katoenenmatten. Katoen neemt vocht goed op en blijft daardoor een goede grip houden.

Katoen is een natuurproduct en wordt tegenwoordig meest ecologisch geproduceerd en is daardoor zeker een natuurvriendelijke materiaalsoort.

Voor een harde of gladde ondergrond is een katoenenmat minder geschikt omdat het daarop wat makkelijker wegglijdt en wat bij balans oefeningen dus zeker niet gewenst is. Daarom wordt er vaak als ondergrond bij een katoenen mat een (goedkopere) PVC of TPE aanbevolen.

Yogamatten katoen

Wol (meest schapenwol)

Net als bij kurk is wol niet een materiaalsoort waar je bij een yoga mat direct aan denkt. Maar wol heeft fijne eigenschappen zeker voor meditatieoefeningen, het voelt ook op een koude vloer warm aan en je kunt je daarom goed ontspannen en het is antistatisch.

Wol is een natuurproduct en ook als biologisch product verkrijgbaar

Bij een wollen yoga mat is vaak de onderzijde van natuurrubber voorzien i.v.m. het (uit)glijden. Wollen matten hebben vaak wat bredere (70-100cm) en dikte (15 – 30 mm) maten.

Voor intensieve yoga is een wollenmat mindergeschikt.

Yogamatten wol